cornelius_v (cornelius_v) wrote,
cornelius_v
cornelius_v

Declarația Politică a liderului Partidului ”PATRIA”, Renato Usatîi
Alegerile parlamentare din acest an au lipsit Moldova de faima singurului stat din spațiul ex-sovietic (cu excepţia ţărilor baltice) care asigura desfăşurarea unor alegeri relativ libere şi democratice. A fost unica reușită a democrației moldovenești de la proclamarea independenței.

Alegerile din 30 noiembrie nu au fost libere și nici democratice. Scrutinul a fost falsificat, iar gradul de încălcări, comise de partidele de la guvernare, CEC și unele instituții ale statului a fost atât de mare, încât a influențat radical rezultatele scrutinului.

Încălcările admise puteau fi urmărite practic în direct. Numărul acestora a fost extrem de mare: favorizarea partidelor de la guvernare de către CEC; încălcările financiare ale partidelor de la putere; inocularea fricii și panicii în societate; perpetuarea isteriei în legătură cu existența unor așa-numiți extremiști, care ar fi intenționat să organizeze un Maidan; înțelegerea guvernării cu CEC privind organizarea alegerilor în Federația Rusă, unde zeci de mii de cetățeni moldoveni așa și nu au putut ajunge nici măcar la secțiile de votare; așa-numita defecțiune a Registrului Electronic al Alegătorului, fapt ce a permis votarea dublă sau multiplă prin scheme frauduloase; manipularea prin numărarea voturilor – într-un mod miraculos voturile celor care au stricat buletinul de vot au fost calculate în favoarea partidelor de la guvernare și multe altele.

Însă, încălcările admise la scrutin nu se pot compara la capitolul cinism și tupeu cu acțiunile CEC și a instanțelor de judecată controlate de oligarhi, care prin deciziile sale au exclus din cursa electorală, cu doar două zile înainte de data alegerilor, în baza unor probe inventate și falsificate, partidul de opoziție ”PATRIA”. A fost eliminat un partid care avea șansele nu doar a ajunge în Parlament, ci și să înregistreze unul dintre cele mai bune rezultate.
Partidul ”PATRIA” a fost acuzat de încălcări financiare. Absurditatea unor astfel de acuzații a fost demonstrată de avocații formațiunii politice la Curtea de Apel Chișinău. Totuși, în pofida acestui fapt, instanța, controlată de oligarhi, a decis excluderea partidului din cursa electorală. Au fost încălcate drepturile constituționale ale sutelor de mii de cetățeni moldoveni. Împotriva activiștilor partidului ”PATRIA” autoritățile au declanșat un val de represiuni politice de sorginte stalinistă: rețineri, arestări, percheziții nocturne, imitarea justiției în ședințele de judecată.
Toate aceste acțiuni: falsificarea în mod deschis a alegerilor, represiunile politice față de opoziție au loc după semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE, care a avut drept scop inițierea procesului de implementare a valorilor și standardelor europene. Calea Moldovei, asociată cu UE, începe cu acțiuni antidemocratice și antieuropene, cu dezmăț în justiție și reprimarea opoziției. Aceste acțiuni fără precedent în Republica Moldova sunt desfășurate cu acordul tacit al partenerilor externi ai țării.
Mai mult, partidele, care au furat moldovenilor alegerile, au început așa-numitele negocieri privind crearea unei noi coaliții de guvernare. În pofida promisiunilor făcute anterior, dar și a solicitărilor numeroase și insistente din partea societății civile privind transparența procesului de negocieri, acestea se desfășoară în secret. Solicitările societății civile pur și simplu sunt ignorate.
Joi, asociația Promo-LEX, una dintre cele mai cunoscute și respectate organizații neguvernamentale din Moldova, a prezentat raportul de monitorizare privind finanțarea campaniei electorale.
Promo-LEX a demonstrat cu lux de amănunte că CEC a favorizat partidele de la guvernare în ceea ce privește controlul asupra finanțării campaniei electorale a acestora, în calitate de concurenți electorali.
În opinia observatorilor Promo-LEX, PLDM și PDM au comis încălcări grave în campania electorală – PDM nu a declarat 9,5 milioane de lei, iar PLDM peste 2,9 milioane de lei, fapt pentru care ar fi trebuit să fie excluse din cursa electorală. PDM și PLDM au depășit limita de 5% admisă de lege privind nedeclararea cheltuielilor pentru campania electorală. Este vorba despre 5% din suma de 55 de milioane de lei, ceea ce constituie 2,7 miloane de lei. În pofida faptului că au comis încălcări grave, aceste partide nu au fost excluse din cursa electorală, iar, astăzi, aceste partide creează prin înșelăciune o nouă coaliție de guvernare.
În privința partidului ”PATRIA”, observatorii Promo-LEX nu au indicat nicio încălcare, care ar putea servi drept motiv pentru excluderea acesteia din cursa electorală. Mai mult, studiind raportul detaliat poate fi constatat faptul că partidul ”PATRIA” și-a desfășurat campania electorală în cel mai corect mod. Conducerea partidului ”PATRIA” conștientiza că cea mai neînsemnată încălcare poate determina guvernarea să excludă formațiunea politică din cursa electorală. Liderii partidului ”PATRIA” nu au ținut cont de un singur fapt – că autoritățile vor recurge la falsuri pentru a scăpa de un contracandidat puternic, iar CEC-ul a fost un complice activ la crima comisă de partidele de la guvernare.
În situația creată partidul ”PATRIA” cere:
1. Să fie declarate nule alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, ținând cont de numărul enorm de încălcări grave care au avut loc și au influențat decisiv rezultatele votării.
2. Demisia imediată a tuturor membrilor Comisiei Electorale Centrale pentru încălcările comise intenționat și conștient în perioada campaniei electorale. Inițierea urmăririi penale pe faptul infracțiunilor comise de membrii acestei instituții.
3. Încetarea imediată a represiunilor politice asupra activiștilor partidului ”PATRIA” și eliberarea deținuților politici Nicolai Țipovici și Cornel Moraru. De asemenea, încetarea urmăririi și eliberarea așa-numiților ”extremiști” din așa-numita ANTIFA, Pavel Grigorciuc și Mihail Amerberg.
4. Declararea drept ilegală excluderea partidului ”PATRIA” din cursa electorală și anunțarea unor alegeri parlamentare noi cu participarea acestui concurent electoral.

Partidul ”PATRIA” îndeamnă toate forțele sănătoase ale societății moldovenești să se unească în fața pericolului unei guvernării nelegitime, venite la putere în rezultatul falsificării alegerilor. Să se unească pentru a obține îndeplinirea cerințelor enumerate mai sus. Astăzi, societatea moldovenească are un motiv serios de a-și uni interesele și forțele, de a se împotrivi puterii care nu a fost aleasă de popor, ci de funcționarii corupți, de un stat captivat de oligarhi, care, în această toamnă electorală, a călcat în picioare Legea și Democrația în Republica Moldova.

Să salvăm Republica Moldova!
Puterea e în adevăr!Sursa: www.ru1.md

Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments